het oergebied in brabant

Een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Waar bomen, planten en beesten de baas zijn. Net zoals vroeger. Waar vind je dat nog in Nederland? In De Maashorst. Het oergebied in Brabant. Baan je weg langs bomen, beken en beesten. Spot de wisent, Tauros en de Exmoorpony, de oerbewoners van het gebied. Beleef de wijst: de natuurparel van het landschap. Ontdek de historische opgravingen en alle andere oerschatten van De Maashorst. Trek stevige wandelschoenen aan en neem je verrekijker mee. Volg je oerinstinct. Luister en ga!

 • Spot wilde grazers

  Volg je oerinstinct en spot de wisent, Tauros en Exmoorpony. Deze stoere grazers zorgen ervoor dat het natuurlandschap weer wordt zoals het ooit was: wild, puur en authentiek. Een écht oergebied dus!

  Spot wilde grazers
 • Ontdek spannende oerschatten

  De afgelopen jaren zijn er spectaculaire archeologische vondsten gedaan. Tastbare herinneringen uit de (pre)historie die in het huidige landschap nog steeds aanwezig én zichtbaar zijn.

  Ontdek spannende oerschatten
 • Beleef eeuwenoude natuurparels

  Struin door de bossen, wandel over torenhoge stuifduinen en baan je weg langs de unieke breuken en wijstgronden. Ervaar dat échte oergevoel.

  Beleef eeuwenoude natuurparels

Ligging

De Maashorst is het grootste natuurgebied van Noord-Brabant. Een gebied bestaande uit een prachtige natuurkern, met bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven.

De natuurkern wordt omgeven door een kleinschalig dynamisch landschap en de kernen van de gemeenten Bernheze, Landerd, Oss en Uden. Samen vormt dit De Maashorst.

Verschillende gebiedspartijen werken met elkaar samen om op duurzame wijze het gebied nog aantrekkelijker te maken en te ontwikkelen tot een van de meest bijzondere gebieden van Nederland.

Bekijk het Oergebied op de kaart

Ontdek Oerlekker Maashorst

Ontmoet de vakmannen en -vrouwen in het gebied, proef de streek bij meer dan veertig smakelijke locaties of maak een oerlekkere toer met de streekproducten-routes.

Bekijk oerlekkere t(r)ips

de maashorst is het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant.

Wim Althuizen - Gemeente Uden