oeroude natuurparels

Een gebied waar de natuur het voor het zeggen heeft. Waar bomen, planten en beesten de baas zijn. Net zoals vroeger. Waar vind je dat nog in Nederland? In de Maashorst. Hét oergebied in Brabant. Struin door de bossen, wandel over torenhoge stuifduinen en baan je weg langs de unieke breuken en wijstgronden. Laat de schoonheid van de natuur op je inwerken. Ervaar het oergevoel!

unieke wijstgronden

Ooit stroomde de Maas door het oergebied. Maar door een breuk in de aardkorst kwam de bodem steeds meer omhoog. Hierdoor werd de Maas naar het oosten gedrukt en kwam het land hoger te liggen. Dat hoge stuk land heet een horst. Vandaar de naam Maashorst. Het lager gelegen gebied wordt een slenk genoemd. 

Inmiddels kan je het hoogteverschil niet meer zien, maar de bodem laat nog wel sporen van de breuk zien. Op de horsten zie je grind en soms grote keien liggen. In de ijstijd zijn deze afgezet door de toen nog breed meanderende Maas. De slenken herken je aan fijn dekzand.

Aan de westkant van het oergebied ligt een van de grootste breuken: de Peelrandbreuk. Langs de Peelrandbreuk zijn veel wijstgronden te vinden. Dit zijn hooggelegen, drassige gebieden waar het ijzerrijke grondwater als kwel omhoog komt. Een zeldzaam fenomeen dat nergens in Europa zo goed zichtbaar is als hier in De Maashost.

Lees meer over wijst

tal van natuurgebieden in de maashorst - Welke plekken kom jij ontdekken?

 • Keent

  Van waterrijk moerasgebied tot uitgestrekt grasland. Wie door Keent struint, zal versteld staan van de hoeveelheid natuurschoon. Kom de kraamkamer van de Tauros verkennen!

  Keent
 • Dreven en driften

  Sporen uit het verleden die  nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. De dreven en driften in De Maashorst ontstonden uit het reizen van akkerdorp naar heideveld. Leg jij dezelfde weg af?

  Dreven en driften
 • Slabroekse Bergen

  De Slabroekse Bergen zijn het resultaat van honderden jaren akkerbouw en de wil van moedernatuur. Verken het gebied vanuit het natuurcentrum.

  Slabroekse Bergen

de diversiteit van het landschap zorgt voor een rijke variatie in flora en fauna.

Wim Althuizen - Gemeente Uden

spot wilde grazers in de maashorst