dreven en driften in de maashorst

Sporen uit het verleden die  nog steeds zichtbaar zijn in het landschap. De dreven en driften in De Maashorst ontstonden uit het reizen van akkerdorp naar heideveld en voeren ook nu nog langs de mooiste natuurparels in het gebied. Trek stevige schoenen aan, volg je oerinstinct en stap terug in de tijd.

Terug in de tijd

Vanaf het jaar 700 begonnen er zich akkerdorpen te ontwikkelen in De Maashorst. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dorpen als Uden, Nistelrode en Schaijk. In deze dorpen woonden boeren met ieder hun eigen vee.

Om het vee te voorzien van voldoende voedsel, lieten de boeren hun vee grazen op de heide. Dagelijks legden zij dezelfde weg naar het heidegebied af. Op deze natuurlijke manier ontstonden er dreven (brede zandwegen) en driften (smalle zandpaden).Tot op de dag van vandaag zijn de paden en wegen verankerd in het landschap van De Maashorst.

Waan jezelf in de tijd van toen en plan jouw tocht over de dreven en driften in het gebied.

Koop de fiets- en wandelroutes

op dreef in de maashorst - Deze dreven en driften mag je niet overslaan tijdens jouw bezoek aan het oergebied in Brabant.

op sommige plaatsen is zelfs nog nooit gemotoriseerd verkeer geweest.

Gonnie Versteeg (Natuurcentrum De Maashorst) over dreven en driften in De Maashorst.

In de voetsporen van het schapenvolk

Ook nu wandelt de herder regelmatig met zijn schapen over de dreven en driften in De Maashorst. Dit doet hij altijd in opdracht van Staatsbosbeheer of van de gemeenten in De Maashorst. Wil jij graag een stukje meewandelen met de kudde of de grazende schapen bezoeken?

Bekijk waar de kudde is