slabroekse bergen in de maashorst

De Slabroekse Bergen zijn het resultaat van honderden jaren akkerbouw en de wil van moedernatuur. Verken het gebied met een route van Natuurcentrum De Maashorst, spot de raaf of kom je verwonderen bij Urnenveld Slabroek, de oerschat in het gebied.

Jong of oud, een bezoek aan de Slabroekse Bergen staat garant voor avontuur.

Eeuwenoude stuifduinen

De Slabroekse Bergen bevinden zich tussen twee oude akkerdorpen: Hengstheuvel en Slabroek.

In het eerstgenoemde dorp kwam al sinds het jaar 700 bewoning voor. De boeren lieten hun schapen grazen op de heide. Tevens werden er heiplaggen gestoken als bodembedekking voor het vee. 

Na jaren van overplagging ontstonden er kale plekken in de heide. De wind kreeg vat op het zand en het zand ging stuiven. Het resultaat?

Stuifduinen, die ook wel de Slabroekse Heide worden genoemd.

terug van weggeweest: de raaf

Na een afwezigheid van zo'n 100 jaar is de raaf terug van weggeweest. Het ontstaan van gevarieerde natuur en de groei van de hoeveelheid voedsel hebben ervoor gezorgd dat de raaf zijn weg naar De Maashorst weer wist te vinden.

Het typische raven geluid is van heinde en verre te horen. Onze ‘gier’ van De Maashorst eet graag aas van kadavers. Soms smult hij ook van wat verdwaalde broodresten of hapjes die recreanten hebben laten vallen. Hij weet altijd wel een kostje bij elkaar te scharrelen.

Ontdek meer vogels in De Maashorst

highlights in en om de slabroekse bergen - Deze plekken móét je bezocht hebben tijdens jouw bezoek aan de Slabroekse Bergen.

 • Natuurcentrum De Maashorst

  Van excursie en tentoonstelling tot fiets- en wandelroute, je vindt er alles voor een geslaagd uitje in het gebied. Start je avontuur bij het natuurcentrum.

  Natuurcentrum De Maashorst
 • Urnenveld Slabroek

  Op de Slabroekse Heide staat de teller van gevonden grafheuvels inmiddels op honderd. Kom jij een kijkje nemen bij deze oerschat?

  Urnenveld Slabroek
 • Kinderroute 'Kabouterpad'

  Met een wandeling langs alle kabouter in het bos leren de kinderen spelenderwijs van alles over de natuur. Zijn jullie klaar voor 2,5 km speelplezier?

  Kinderroute 'Kabouterpad'
 • Fietsroute 'Op Boevenpad'

  In de 17e eeuw waren er rovers in de bossen van Slabroek. Volg schurk Kobus en fiets langs de mooiste plekken in het gebied.

  Fietsroute 'Op Boevenpad'

de slabroekse heide

Naast de Slabroekse Bergen vind je de Slabroekse Heide. Deze natuurparel is het mooist als ze in volle bloei staat. Wil je zeker zijn van prachtige foto's van het natuurgebied? Kom dan een kijkje nemen in de maand augustus! Grote kans dat je er dan ook de kudde schapen van de herder tegen het lijf loopt.

Meer over dreven en driften in De Maashorst