wilde grazers in het oergebied

Door de komst van mensen is het natuurgebied in de afgelopen eeuwen flink veranderd. Om het te herstellen, krijgt de natuur nu de ruimte. Ook leven er drie imposante grazers die ervoor zorgen dat het natuurlandschap weer wordt zoals het ooit was: wild, puur en authentiek. Met open plekken en donkere stukken bos. Met kleurrijke heidevelden, drassige poelen en torenhoge bomen. Waar planten en dieren zich helemaal thuis voelen en de mens toeschouwer is. Een écht oergebied dus. Vergeet daarom zeker je verrekijker niet. Met een aangeboren oerinstinct – en een beetje geluk – spot je gegarandeerd een wisent, Tauros of Exmoorpony. Luister en ga!

Wisent

De wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd en leefde tweeduizend jaar geleden in grote delen van Europa in het wild. Ook in Nederland. Honderd jaar geleden stierf hij bijna uit. Maar hij is terug!

Tauros

Sinds een paar jaar worden oorspronkelijke runderrassen gefokt tot een dier dat zowel genetisch als qua uiterlijk op het oerrund lijkt: de Tauros. Je spot 'm in De Maashorst!

Exmoorpony

Als enige echte nazaat van het Europese wilde paard is de Exmoorpony uniek in zijn soort. Een prachtbeest dat door zijn nieuwe leefgebied in De Maashorst niet meer met uitsterven bedreigd wordt. Dat is nog eens oerkracht!

wandelen door het begrazingsgebied is betoverend. je komt helemaal tot rust.

Maurice van Doorn - Bos- en natuurbeheerder gemeente Uden