exmoorpony in de maashorst
Als enige echte nazaat van het Europese wilde paard is de Exmoorpony uniek in zijn soort. Dit zelfredzame oerpaard komt oorspronkelijk uit Engeland en past vanwege zijn graasgedrag perfect bij het kalk- en zandlandschap van De Maashorst. Het skelet van de pony is vrijwel identiek aan dat van prehistorische paarden en ook zijn vachtkleur is nagenoeg hetzelfde gebleven. Een oerdier in zijn meest pure vorm! Spot jij een van deze bijzondere grazers?
Meelsnuit
Rondom hun neusgaten en mond hebben Exmoorpony's een grijsbruine kleur. Hierdoor lijkt het net alsof ze hun snuit in een bak met meel hebben gestoken. Hun snuit wordt daarom ook wel een meelsnuit genoemd. Ze grazen het liefst op korte graslanden met jong en vers gras. In de winter kunnen Exmoors goed overweg met vergeelde grassen, duinriet en bast.
Vind de Exmoorpony op de kaart

“ de exmoorpony staat bekend om zijn kudde-instinct en rustige karakter. ”
Maurice van Doorn - Bos- en natuurbeheerder gemeente Uden
Wat moet je doen als je een grote grazer tegenkomt?
- Houd 50 meter afstand
- Doorkruis de kuddes niet
- Voer en aai de dieren niet
- Laat de dieren met rust
- Houd de hond aan de lijn
- Verboden om selfies te maken met een grazer
- Laat moeder en kalf met rust
- Art. 461 W.v.S. Betreden op eigen risico.
Per ongeluk te dichtbij?
Neem rustig weer afstand. Lopen de grote grazers bij of op het pad, wacht tot ze voorbij zijn of ga met een grote boog om ze heen. Voeren is verboden, omdat dieren daarvan brutaal en opdringerig worden.



