wisent in de maashorst

Het grootste nog levende landzoogdier in Europa stierf honderd jaar geleden bijna uit, maar is terug. De wisent wordt ook wel de Europese bizon genoemd en leefde tweeduizend jaar geleden in grote delen van Europa in het wild. Ook in Nederland. Tot het begin van de vorige eeuw. Sindsdien wordt er gewerkt aan de terugkeer van de wisent. Met succes! De wereldpopulatie telt nu weer zo’n 5.500 wisenten, waarvan er ongeveer 3.500 in het wild leven. Een aantal daarvan leven er op dit moment in De Maashorst. Volg je oerinstinct en spot ze!

Boek een excursie

Slank en stoer

Je herkent de wisent aan zijn slanke bouw, bochel, korte hoorns en dikke kastanjebruine vacht. Door die slanke bouw en korte horens kunnen ze moeiteloos tussen de bomen slalommen. Handig, want daar vinden ze de lekkerste grassen, kruiden, knoppen, blaadjes en bast. Wisenten zijn echte herkauwers. Ze schillen meer bomen en struiken dan alle andere Europese planteneters. 

Wisentstieren kunnen wel twee meter hoog worden en wegen al gauw 800 kilo. Tel daar een lengte van bijna drie meter bij op je snapt waarom de wisent het grootste landzoogdier van Europa is.

Vind de wisent op de kaart

Wat moet je doen als je een grote grazer tegenkomt?

  • Houd 50 meter afstand
  • Doorkruis de kuddes niet
  • Voer en aai de dieren niet
  • Laat de dieren met rust
  • Houd de hond aan de lijn
  •  Verboden om selfies te maken met een grazer
  • Laat moeder en kalf met rust
  • Art. 461 W.v.S. Betreden op eigen risico.

Per ongeluk te dichtbij?
Neem rustig weer afstand. Lopen de grote grazers bij of op het pad, wacht tot ze voorbij zijn of ga met een grote boog om ze heen. Voeren is verboden, omdat dieren daarvan brutaal en opdringerig worden.

Bekijk de video

Zelfstandig op pad?

Totdat de wisenten gewend zijn aan hun nieuwe plek, is het begrazingsgebied alleen toegankelijk tijdens een excursie met een Maashorst-ranger. Maar je kunt de dieren zeker spotten vanaf een aantal plekken langs het raster. Aan de Udensedreef is hier speciaal een verhoogd uitkijkpunt voor gemaakt. Zodra de kudde gewend is, wordt het gebied vergroot en weer toegankelijk. Wisenten, Taurossen en Exmoorpony’s leven dan gezamenlijk in een natuurlandschap van ruim 1.500 hectare.

Bekijk de uitkijkpunten

Hoe leven de grazers in het gebied?

De wisent stierf zo'n 100 jaar geleden uit in het wild in Europa, maar is gelukkig sinds kort ook weer terug in Nederland. De wisent wordt ook wel de Brabantse parel van de Nederlandse Big five genoemd, en dat is zeker niet zonder reden. In het gebied voelen de grote grazers zich helemaal thuis en zorgen dan ook voor hun eigen aandeel in het gebied. 

Wil je hier meer over weten? Bekijk dan de video waarin Marieke Schatteleijn (boswachter) en Colinda Vergeer (coördinator kuddebeheer) samen op zoek gaan naar de kuddedieren. Zij laten zien wat een prachtig gebied de Maashorst is, maar ook hoe de grazers hier leven, welke sporen zij achterlaten en hoe de kuddedieren hun aandeel hebben in het behoud van het natuurgebied. 

Bekijk de video