100 kilometer op de mtb crossen door ongerepte natuur

Honderd kilometer op de MTB crossen door ongerepte natuur. Dat kan in natuurgebied De Maashorst in Noord-Brabant. De Maashorst is een verrassend en gevarieerd natuurgebied, gelegen tussen gemeenten Bernheze, Oss en Maashorst. Het afwisselende landschap met diverse heuvelruggetjes, stuifduinen, heidevlaktes en bossen maakt dit gebied tot een perfecte mountainbikelocatie.

Het mountainbikeroutenetwerk van De Maashorst bestaat uit vijf routes met een totale lengte van zo'n 100 kilometer. De routes zijn een uitdaging voor iedere mountainbiker, beginnend of gevorderd. De routes voeren je door een prachtig en uitdagend gebied en misschien ontmoet je wel een van zijn bewoners.

“De routes in De Maashorst worden veel gebruikt”, vertelt Maurice van Doorn, Bos- en natuurbeheerder in het gebied. “De routes zijn met elkaar verbonden en worden aangegeven met het internationale mountainbike-teken. Elke route heeft een eigen kleur. Vrijwilligers controleren de routes regelmatig en voeren daar waar nodig herstel- of snoeiwerkzaamheden uit.”

De routes voeren je vooral langs de randen van het gebied, en doen ook de nodige hoogteverschillen aan. De kern van het natuurgebied is toegankelijk voor recreatie maar daar ligt de nadruk op de natuur. Daar zijn bomen, planten en dieren de baas. De routes lopen daarom vooral om dat gebied heen. “We geven natuur daar de ruimte en willen de leefomgeving van de aanwezige planten en dieren zo min mogelijk verstoren. Sommige paden en stukken van het gebied zijn daarom afgesloten voor recreatie en soms is er een omleiding. Dit doen we om de unieke landschapselementen te beschermen.”, aldus Jeroen van den Heuvel, wethouder Duurzaamheid, Groen en Recreatie bij de gemeente Maashorst. “Met de routes zorgen we ervoor dat mountainbikers kunnen genieten van het gebied, ook als ze de weg niet kennen.”

Met wit shirt wethouder Jeroen van den Heuvel, met geel shirt MTB-er Erik van Putten die samen een tocht op de MTB maken

Gebruiker aan het woord

Voor de avontuurlijke fietser zit er genoeg uitdaging in de beschikbare routes. Zo weet ook Erik van Putten die regelmatig in het gebied te vinden is: “De Maashorst is een verborgen pareltje voor mountainbikers. Door de variatie in het gebied vind je hier een mooie afwisseling van hoogteverschillen, vlakkere stukken met single tracks of juist bredere paden, bossen en meer open landschap. Mountainbiken is niet alleen sporten, maar ook genieten van de natuur. Ik ben blij dat ik dit natuurgebied tot mijn achtertuin mag rekenen.”

“Waar ik trots op ben is dat de verschillende gebruikers hier goed met elkaar omgaan, en dat is van oudsher zo. Er gaan natuurlijk weleens wat dingen mis, maar over het algemeen houdt men rekening met elkaar en dat maakt het prettig om hier te recreëren en te genieten van de natuur. Iedereen kan er zelf aan bijdragen om dat zo te houden door je netjes te gedragen en rekening te houden met de ander en de natuur. Buitensporters zoals mountainbikers en ruiters hebben de zogenoemde Buitencode, een lijst met gedragsregels.”

Met wit shirt wethouder Jeroen van den Heuvel, met geel shirt MTB-er Erik van Putten die samen een tocht op de MTB maken

De routes in natuurgebied De Maashorst bieden voor ieder wat wils. De groene, blauwe en oranje routes zijn overwegend vlak en daardoor ook geschikt voor beginners. De rode en gele routes hebben meer hoogteverschil en zijn daardoor wat pittiger, afhankelijk van waar je zin in hebt kun je kiezen welke routes je fietst.

Een aantal fietsverenigingen uit omliggende dorpen organiseert van oudsher in de wintermaanden toertochten waaraan iedereen met een geschikte fiets en helm(!) kan deelnemen. Deze toertochten staan los van de officieel aangewezen MTB-routes en voeren je door de mooiste en uitdagendste plekken in het gebied.

Kom je oog in oog te staan met een van de grote grazers of andere bosbewoners, houd dan voldoende afstand. Respecteer plant, dier en andere bezoekers van het gebied. En vergeet vooral niet te genieten van de mooie natuur!

Nieuwsgierig naar de mountainbikeroutes in natuurgebied de Maashorst? Kijk dan op www.bezoekdemaashorst.nl/wat-te-doen/eropuit/mountainbike