de maashorst in, pak de fiets!

Met het mooie zomerweer trekken mensen weer massaal de natuur in. Boswachters zien in de Maashorst steeds meer brommers en snorfietsen op de fietspaden. Dat is niet de bedoeling, want het is een stiltegebied.

Boswachter BOA Jan van Belzen: “We zien door het mooie weer meer brommers en snorfietsen met een benzine motor over de fietspaden rijden. Ook ligt er meer zwerfafval langs de fietspaden, zoals lege blikjes en verpakkingen van bijvoorbeeld chips. Het strandbad in Schaijk is vanwege het warme weer één van de trekpleisters. De kortste route daar naar toe vanuit omliggende dorpen zoals Nistelrode, Uden en Heesch is via het zogeheten ‘onverplichte’ fietspad, de Nistelrooise Baan, dwars door het natuurgebied. Het is begrijpelijk dat men er op uit trekt en van de natuur wil genieten. Maar De Maashorst is een stilte gebied, waar rust van groot belang is voor de natuur. Vooral nu, want we zitten midden in het broedseizoen. Ook is het zwerfvuil nadelig voor wilde dieren zoals reeën, dassen, vossen en vogels, maar ook allerlei grazers.”

Pak de fiets!
Wil je toch genieten van De Maashorst? Kom dan op de fiets, vragen de boswachters. Een onverplicht fietspad, wordt aangegeven met een rechthoekig blauw bord; er staat met witte letters ‘fietspad’ op. Daar mag je dus niet ‘brommen’. Om de overtredingen aan te pakken, wordt er door de boswachters van Staatsbosbeheer ook gehandhaafd. Via de Berghemseweg en de Oude Rijksweg kan met brommers richting Schaijk worden gereden, om De Maashorst heen, via de openbare weg.

Op kraamvisite
Om dieren een rustige kraamtijd te geven vraagt Staatsbosbeheer hier aandacht voor via haar campagne #kraamkamernatuur. Het hele voorjaar zijn bezoekers in feite op kraamvisite in de natuur, het leefgebied van vele broedende, parende en barende dieren. Rust is dan extra belangrijk. Staatsbosbeheer vraagt iedereen dan ook respectvol met de kraamkamers om te gaan: blijf op de paden, honden aan de lijn, en laat geen afval achter.