mijmerroutes over ‘oude paden’ bieden ontspanning en inspiratie

UDEN/Maashorst – Dit jaar werd door de Provincie Noord Brabant de lange afstandsroute ‘Het Kloosterpad’ geïntroduceerd. Het klooster in Velp en Museum Krona maken deel uit van deze route. Platform Toerisme Landerd Uden, binnenkort Platform Toerisme Maashorst, wilde hierop aanhaken en kwam met het initiatief voor zes speciale rondwandelingen van circa tien kilometer. Deze wandelingen heten ‘Mijmerroutes’ en elke wandelaar krijgt daarvoor een bijzondere ‘buidel’ mee voor onderweg. Hierin zit naast het routeboekje, een uniek kunstwerkje ‘oortje’, een ‘haiku’ en wat speciale wandel-wol. De Mijmerroutes kwamen tot stand dankzij bijdragen van het Streekfonds, Erfgoed Uden en het Stimuleringsfonds van Stichting Maashorst in Uitvoering.

Volgens Marij van der Leest, coördinator van het Toeristisch Platform ontwikkelen hun vrijwilligers elk jaar een aantal nieuwe wandel- en of fietsroutes met een thema. ,,Voor komend jaar zijn het dus deze routes waarbij de wandelaar niet alleen geniet van de mooie omgeving, maar ook wordt geïnspireerd en tot mijmeren aangezet. De wandelingen gaan langs bijzondere plekken met een religieus verleden. Het zijn totaal zes routes, in iedere kern van de nieuwe gemeente Maashorst start er één. De routes zijn voor €12,50 vanaf begin april verkrijgbaar bij diverse toeristische informatiepunten. Een combinatie met één van de vele mogelijkheden voor overnachten is absoluut een aanrader” aldus Marij.

Het Oertje  
Het kunstwerkje is het ‘Oertje’, een creatie van beeldend kunstenaar Maria van der Laar. Het is een vormpje van klei afkomstig uit een in 2018 gegraven sleuf in de Maashorst,  geglazuurd met het ijzeroer uit het Annabosje in Uden. De Oertjes zijn allemaal verschillend. Het proces van het maken van de Oertjes is te bekijken middels een QR code in het routeboekje. Je ziet daarop hoe de kunstenares het ijzeroer wint uit het water uit de beek en hiermee uiteindelijk de oervormpjes gaat glazuren. In het beekje in Uden waar het water gewonnen wordt zie je heel duidelijk het rode ijzerrijke water. Op deze locatie zijn het Wijstverschijnsel en de Peelrandbreuk goed zichtbaar.

Wandel Wol
De Wandel Wol is afkomstig van Anita en Stella, de dames van ‘Wild van Maashorstwol’, een enthousiaste groep van vrijwilligers die graag laten zien en voelen wat je allemaal met schapenwol kan doen. Ze vertellen ook waarom het zo belangrijk is om met de wol van de schapen uit de Maashorst te werken. Wandel Wol bestaat uit 100% puur schapenwol; zonder toevoegingen, het is alleen licht gereinigd. Het is zacht, bevat lanoline (wolvet) en geeft een aangenaam gevoel bij het lopen. De wol absorbeert en ventileert en zorgt voor warme voeten in de winter en verkoelt in de zomer. De antidruk-wol verzacht ontstane blaren en voorkomt blaarvorming. 

Maarten van den Elzen
Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels. De totaal 18 inspirerende haiku’s voor de Mijmerroutes zijn geschreven door auteur Maarten van den Elzen, voormalig stadsdichter van Uden. Daaronder ook 11 nieuwe, speciaal voor de Mijmerroute geschreven gedichten. In elk van de zes routekaarten zijn drie verschillende haiku’s opgenomen. Door componist Christiaan de Jong zijn inmiddels alle haiku’s op muziek gezet. Deze zijn te beluisteren via speciale QR codes in de routeboekjes.