Nieuw leven in natuurgebied De Maashorst

In de maanden december en januari worden er kalfjes verwacht in De Maashorst. Het voorjaar lijkt de meest aangewezen periode voor het aantreffen van jonge dieren in het natuurgebied, maar in De Maashorst zien we een geboortegolf aan het einde van het jaar. Deze nieuwe kroost is natuurlijk het bekijken waard, maar dit vraagt ook extra alertheid van bezoekers aan het gebied.

Natuurlijk gedrag

Wanneer een koe moet werpen trekt ze zich terug van de kudde en zoekt ze de beschutting op. Omdat ze geen bescherming heeft van de kudde is een moeder met pasgeboren kalf extra kwetsbaar en dus alert. Moederdieren zullen hun jongen extra willen afschermen, met name van honden. Kom je een tauros alleen tegen dan kun je het beste omdraaien, een pas geboren kalf ligt meestal verstopt en voor je het weet loop je er recht op af. Wees respectvol en houd afstand.

Door het houden van de minimale afstand van 50 meter, ook langs het raster, voorkom je dat dieren zich genoodzaakt voelen om beschermend gedrag te uiten. Na een paar dagen sluiten  moeder en kalf weer bij de kudde aan en is de rust weer terug. Kalfjes die in koude periodes van het jaar geboren worden, hebben meteen een dikkere vacht. Samen met de extra vette melk van de moeder is dit genoeg om de kalfjes warm te houden. Bezoekers zijn natuurlijk van harte welkom om van dit mooie gebied in Brabant en haar bewoners te genieten, met respect voor natuur en dier.

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen in natuurgebied De Maashorst via onze social mediakanalen:

Twitter: @MaashorstDe

Facebook:Natuurgebied de Maashorst | Facebook