nieuws archief

De Maashorst community zit niet stil. In het nieuwsarchief vind je de oudere nieuwsberichten. Wil je nog iets teruglezen over een opening of nieuwe samenwerking? Je vindt het hier terug. Lees snel verder en ontdek wat er gebeurd is in het Oergebied.

Beleef de grote grazers aan het werk in De Maashorst

Met de uitbreiding van het natuurgebied, zo'n 30 hectare, is ook het wandelgebied vergroot. Bezoekers kunnen zo optimaal én van dichtbij het OERgebied ontdekken. Kom eens langs en wie weet spot jij een van de wilde grote grazers!

Lees meer

Dertig hectare nieuwe natuur in De Maashorst

Natuurgebied De Maashorst is uitgebreid! Op maandag 14 maart vond de officiële oplevering plaats van 30 ha. natuur. Samen met genodigden stak Staatsbosbeheer de handen uit de mouwen en hebben ze samen het laatste stukje natuur geplant. 

Lees meer

Woelen in het zand op De Maashorst

Veerle Basten, studente aan HAS hogeschool, deed van september 2021 t/m februari 2022 onderzoek naar de ontwikkeling en ecologische meerwaarde van stierenkuilen en zandbaden in het open landschap van De Maashorst. 

Lees meer

Echtpaar al dan 70 jaar vrijwilliger bij het Natuurcentrum

Eind februari heeft bestuursvoorzitter Jos van der Wijst een bijzonder stel dat jarenlang als vrijwillger werkt in het zonnetje mogen zetten: Sonja en Ernst Blom uit Oss vierden hun respectievelijk 40 en 30 jarig jubileum bij het natuurcentrum.

Lees meer

Samen hart voor De Maashorst, het OERgebied in Brabant

Op woensdagmiddag 16 februari vond in de voormalige raadszaal van het oude Raadhuis in Schaijk de officiële ondertekening plaats van de DVO’s tussen de gemeente Maashorst en de Maashorst partners, de gemeente Oss en de gemeente Bernheze.

Lees meer

Twee nieuwe jonge wisentstieren versterken kudde Maashorst

In dit nieuwsartikel lees je over de twee nieuwe wisentstiertjes, DNA monsters van verschillende wisentkalveren, een nieuw natuurgebied voor de wisenten en tv opnames voor het KRO/NCRV televisieprogramma 'BinnensteBuiten'. 

Lees meer

Nieuwe regie voor natuurgebied De Maashorst, het Oergebied in Brabant

Binnen de ambtelijke organisatie van de nieuwe gemeente Maashorst heeft het cluster De Maashorst, ressorterend onder het nieuwe Team Groene Leefomgeving, de taak overgenomen van Stichting Maashorst in Uitvoering.

Lees meer

Babyboom bij taurossen in De Maashorst

De eerste tauroskalveren zijn geboren in natuurgebied De Maashorst. Meestal is er in het vroege voorjaar een piek te verwachten in geboorte van wilde dieren, maar tauroskalveren worden het hele jaar door geboren met nu een piek in januari.

Lees meer

Mijmerroutes over 'oude paden' bieden ontspanning en inspiratie

Ieder jaar ontwikkelen de vrijwilligers van het Toeristisch Platform een aantal nieuwe wandel- en of fietsroutes met een thema. Benieuwd naar de routes van dit jaar?

Lees meer

Ontwikkel -en beheerperspectief voor het OERgebied in Brabant

Met dit ontwikkel- en beheerperspectief 2034 wil de Stichting een aanzet geven voor een volgende stap op weg naar het toekomstperspectief voor 2050 zoals dit is geschetst in het ‘Natuurplan De Maashorst 2050’. In dit artikel lees je het volledige plan.

Lees meer

Omvang kuddes stabiel; dood doet leven in de Maashorst

In natuurgebied De Maashorst zijn in 2021 de kuddes Exmoorpony’s, taurossen en wisenten wat betreft grootte stabiel gebleven. Ook voor het komend jaar worden er geen wijzigingen verwacht wat betreft de omvang van de kuddes.

Lees meer

Dampend en stampend het jaar uit

Natuurcentrum De Maashorst organiseert samen met de IVN natuurgidsen een natuurwandeling op maandag 27 december 2021. 

Lees meer

VLU plant bomen en struiken op de Maashorst

Stichting Vrijwillig Landschapsbeheer Uden (sVLU) gaat a.s. zaterdag 27 november 2021 weer aan de slag in het Udense landschap. Tussen 9-12 uur worden er een paar duizend bomen en struiken aangeplant op de Maashorst.

Lees hier meer