paardrijden in het oergebied

Tussen de kernen van de gemeenten Bernheze, Maashorst en Oss vind je een van de grootste natuurgebieden van Noord-Brabant: natuurgebied De Maashorst. Een gebied met een prachtige natuurkern, met bossen en heidevelden, stuifduinen, wijstgronden, vennen en oude dreven. Waar de natuur de ruimte krijgt. Ook voor ruiters en menners biedt het natuurgebied een unieke mogelijkheid om vanaf de rug van een paard de indrukwekkende natuur te ervaren.

Op vrijdag 10 februari mocht wethouder Jeroen van den Heuvel zelf ervaren hoe De Maashorst er uit ziet vanaf een paard. Hij ging die middag op pad met een aantal ruiters en menners die regelmatig in het gebied te vinden zijn. “Het natuurgebied is een belangrijke plek voor de inwoners van de drie gemeenten en andere bezoekers om te genieten van de natuur, recreatiemogelijkheden en het ‘goeie’ Brabantse leven”, volgens de wethouder. “In en rond het natuurgebied ligt een fijnmazig netwerk van wandel-, fiets- en ruiter- en menroutes. Ik wilde het gebied ook graag zien door de ogen van een ruiter”.

Amazone aan het woord

“Na een dag werken is het heerlijk om samen met je paard het bos in te gaan en even tot rust te komen”, vertelt Sandy, die regelmatig in De Maashorst te vinden is op haar paard. “Alleen de geluiden van krakend leer en de vogels om je heen. Genietend van de omgeving, de bomen en de rust. Je kiest een route naar gelang je mindset. Een rustige rit in stap waarbij je, vaak tussen de oren van je paard door, naar de natuur om je heen kijkt. Dieren zoals vossen en reeën kun je vooral tijdens de schemering spotten. Want als je op een paard zit lijkt de natuur om je heen zich er niet van bewust dat er op dat paard ook nog een mens zit. Ik heb al regelmatig meegemaakt dat reeën gewoon blijven staan als je voorzichtig voorbij rijdt. Een fantastische ervaring. Je gaat dan, samen met je paard, ook echt op ín de natuur”, volgens een enthousiaste Sandy.

“De zondagen zijn vaak wat drukker maar ook dat heeft z’n charme”, aldus Sandy. “Vaak zie ik kleine kinderen, aan de arm van vader of moeder, al reikhalzend uitkijken als ze me aan zien komen rijden. Vaak gevolgd door een stop waarbij de kinderen m'n trouwe viervoeter even kunnen aaien. Glunderende gezichtjes dan, zo leuk!”

Sandy is blij met de manier waarop mederecreanten rekening houden met een 'vluchtdier' zoals een paard: “Honden worden tijdig dichtbij gehaald, zodat je rustig voorbij kunt gaan. Ruiters en menners groeten elkaar of maken even een praatje. Mountainbikers en fietsers maken ruimte of stappen even af. Ik heb nog nooit een probleem ondervonden in het bos hierdoor”.

“Het mooie aan de Maashorst is de diversiteit in landschap en de keuzes die je hebt om er een mooie rit te maken. De zandduinen bij Herperduin en bij Bedaf bijvoorbeeld. De rechte en brede paden om een stuk in draf of een heerlijke galop te kunnen doen. De smalle kronkelpaadjes door loof- of dennenbos. De kleine of grotere vijvers en meertjes. De mooie heide. Elke rit is anders”.

Ervaring rijker

Ook wethouder Van den Heuvel kan ondertussen beamen dat De Maashorst er vanaf een paardenrug indrukwekkend uit ziet. “Door dit soort ervaringen samen met gebruikers zie ik waar de mooie kanten van De Maashorst zitten. Denk hierbij aan zaken als de grote vrijheid en toegankelijkheid, de diversiteit van de community en dat de verschillende gebruikers goed naar

elkaar omkijken. Uitdagingen zijn er echter ook; de verbinding tussen De Maashorst en Herperduin is lastig te paard en ook de klaphekjes zijn voor sommige ruiters een obstakel. Daarnaast moeten we, als we met halfverharding gaan werken, goed aangeven waar je met een paard wel en niet mag lopen.”

Tal van mogelijkheden

De Maashorst biedt jou de unieke mogelijkheid om je als ruiter te bewegen door een echt oergebied. In de omgeving vind je speciale routes die bestemd zijn voor jou en je rijdier. Op de website van VisitBrabant kun je makkelijk je eigen route bepalen. Rond het gebied zijn een aantal grote parkeerplaatsen beschikbaar waar je met een trailer of veewagen kunt parkeren. Een aantal horecaondernemers (bv. Hartje Groen en Gasterij de Pier) heeft speciale voorzieningen voor ruiters, waar je het paard tijdelijk kunt stallen in stands. Meer informatie is ook te vinden op de website: Stichting Ruiters en Menners Herperduin/Maashorst.

Meer informatie over natuurgebied De Maashorst? Volgens ons op social media:

Twitter 

Facebook