raven veilig uitgevlogen in herperduin

Het was een grote verrassing dat in het voorjaar een nest van raven werd gevonden in Herperduin. Het is zoveel mogelijk stil gehouden, omdat het nest dichtbij een drukke recreatie route lag en verstoring is het laatste wat we wilden riskeren. Raven broeden al verjaren succesvol in de Maashorst, maar er is altijd gedacht dat Herperduin te druk zou zijn voor deze vogels.

De raven werden vanaf februari in de omgeving van het Ganzenven gezien. Halverwege maart werden ze voor het eerst gezien op hun nest. In de periode dat raven eieren hebben, zijn ze erg verstoringsgevoelig, dus werd er voldoende afstand gehouden. Pas in april werd met een camera op een lange stok in het nest gekeken. Er zaten toen heel jonge raven op het nest, te zien waren 5 jongen van een paar dagen oud. Op 30 april waren de jongen oud genoeg om geringd te worden, er waren toen 4 jongen over in het nest.  Begin juni zijn de jongen uitgevlogen, maar dan zijn er nog steeds risico’s op verstoring. Nu zitten ze verder verspreid en is het veilig om het nieuws naar buiten te brengen.

Dit succes was mogelijk met grote dank aan de mensen, die al jarenlang de roofvogels, en dit jaar dus ook de raven, in Herperduin beschermd hebben.