taurossen bij keent wisten zichzelf prima zwemmend te redden

Keent is de kraamkamer van de tauros. Er lopen momenteel 150 dieren. Hun functie: het landschap openhouden zodat het water weg kan, als het komt. En dat water komt! Dat de tauros uitermate geschikt is voor deze functie bleek afgelopen dagen tijdens de extreme hoogwaterstand van de Maas meer dan ooit.  

Stichting Taurus is dagenlang in de weer geweest om de dieren naar de drie daarvoor bestemde hoogwatervluchtplekken te begeleiden. Toen de dieren eindelijk hoog en droog stonden, besloten ze toch hun eigen plan te trekken. Ze hebben daarbij hun zinnen gezet op een andere hoogwaterplek met minder pottenkijkers.  Een grote stier nam het voortouw en begon met een grote boog, half zwemmend naar een andere plek te trekken. Een lange stoet volgt waarbij moeders de kalfjes naar de best doorwaardbare plekken begeleiden.  Een laatste koe sluit de rij voor eventuele achterblijvers.

Leren vertrouwen
Dit gedrag verraste zelfs Ronald Goderie, directeur van Stichting Taurus: “Dit bewijst hoe zelfredzaam onze dieren zijn en hoe groot hun terreinkennis is. Uit zorg voor onze dieren, maar ook in het kader van veiligheid blijven wij uiteraard altijd alert op onverwachte en extreme situaties en we zullen waar nodig begeleiden of ingrijpen. Maar de les die we hieruit trekken is dat we nog meer moeten leren vertrouwen op hun natuurlijk gedrag”.