twee nieuwe jonge wisentstieren versterken kudde maashorst

Deze week zijn twee nieuwe wisentstiertjes vrijgelaten om de kudde te versterken. Ook zijn eind januari de wisentkalveren in het begrazingsgebied weer voorzien van een chip en zijn DNA monsters genomen. Eén koe is opnieuw voorzien van een zender. De grote grazers genieten momenteel bovendien van 23 ha. nieuw natuurgebied aan de Weversweg.

Afgelopen woensdag zijn twee nieuwe wisentstieren in De Maashorst vrijgelaten die niet verwant zijn aan de dieren in De Maashorst. Ze komen uit Radio Kootwijk op de Veluwe. De stieren zijn momenteel 2,5 jaar oud en hebben beide een moeder uit Wisentgehege Kropp in Noord-Duitsland en een Poolse vader uit het oerbos Bialowieza. De stiertjes komen met z’n tweeën zodat ze steun aan elkaar hebben en daardoor sneller vertrouwd raken aan hun nieuwe kuddegenoten en omgeving. De stiertjes mochten na een paar dagen quarantaine afgelopen woensdag vrij. Vanaf volgend jaar als ze geslachtsrijp zijn kunnen ze mee gaan doen in de voortplanting.

Chippen en DNA

Eind januari zijn van vier wisentkalveren DNA monsters genomen en zijn ze gechipt. Ook is er een nieuwe zender omgehangen bij een wisentkoe zodat de kudde goed gevolgd kan worden. De kuddebeheerder FREE Nature chipt en neemt DNA van de dieren voor een goede registratie en identificatie van de dieren. Zo is duidelijk wie precies wie is en is de afstemming bekend. Dit is belangrijke informatie als dieren eventueel verplaatst worden naar andere natuurgebieden in de toekomst. Met chippen krijgen de dieren een unieke identificatie code. Uit een plukje haar wordt later in het laboratorium DNA verzameld. Dit jaar worden er voorlopig nog geen wisenten vanuit de Maashorst verplaatst naar andere gebieden.

Nieuw Natuurgebied

Na de vangactie mochten de wisenten weer los en het nieuwe natuurgebied aan de Weversweg verkennen. De Exmoorponies waren de eersten die het nieuwe natuurgebied ontdekten. Ook de nieuwe wisentstieren ontdekten het nieuwe deel in een paar uur tijd. Lees meer over welke dieren het nieuwe deel van het natuurgebied al snel hebben betrokken in de blog van onze boswachter: https://www.boswachtersblog.nl/noord-brabant/

Maashorst op TV

De rol van de wisent in het landschap is deze week gefilmd door een cameraploeg van het KRO/NCRV televisieprogramma ‘BinnensteBuiten’ en uitzending wordt vanaf eind maart op televisie verwacht op NPO2.