Vraag het de boswachter: bosontwikkeling

Heb jij een vraag voor een van de boswachters van natuurgebied De Maashorst? Iedere maand stellen wij een van de boswachters in het gebied een vraag die leeft bij de bezoekers van het natuurgebied. Deze keer een vraag over bosbeheer aan boswachter Maurice. 

Waarom ruimen jullie omgevallen en dode bomen niet op (na bijvoorbeeld een storm)?

 

“In natuurgebied De Maashorst is een dode boom net zo waardevol als een levende boom”, vertelt boswachter Maurice. “De bomen in De Maashorst zijn relatief jong, zo’n 90 jaar. Deze bossen werden destijds aangeplant voor productie van hout. Alles werd toen netjes soort bij soort en in gelijkvormige vlakken geplant. Dood hout kwam amper in die bossen voor. In De Maashorst werken we nu aan een natuurlijk bossysteem, waarin productie nagenoeg geen rol meer speelt. We streven nu naar een natuurlijk dynamisch bos, zoals dat heel vroeger was, met bomen en struiken van verschillende soorten en leeftijden en met heel veel variatie in gelaagdheid”, aldus Maurice. “Dit bos bestaat uit een open, halfopen en gesloten landschap met bomen van verschillende leeftijden en (inheemse) soorten en trekt veel verschillende diersoorten aan”.

“Om de omvorming naar een natuurlijk bos een handje te helpen en de biodiversiteit te vergroten, verhogen we onder andere het aandeel dood hout. Zowel staand als liggend dood hout is een belangrijk onderdeel van een bos. Het verandert het microklimaat wat ecologisch gunstig is, maar doordat er meer kronkelige paadjes ontstaan wordt het ook voor de wandelaar spannender. In oude bossen, elders in Europa, blijkt uit onderzoek dat dood hout allerlei kleine insecten aantrekt. Zangvogels, reptielen en kleine zoogdieren profiteren daar van. Soms leggen we voor de veiligheid dode bomen plat, waar ze als liggend dood hout langzaam kunnen vergaan en als voedsel dienen voor de nieuwe generatie bos die dan weer ontstaat”.

 

Heb je zelf een vraag voor de boswachters van natuurgebied De Maashorst? Stuur dan een e-mail naar maashorst@gemeentemaashorst, of stel je vraag via social media:

Twitter: Natuurgebied de Maashorst (@MaashorstDe) / Twitter

Facebook: Natuurgebied de Maashorst | Facebook