Vraag het de boswachter: Nachtrust

Heb jij een vraag voor een van de boswachters van natuurgebied De Maashorst? Iedere maand stellen wij een van de boswachters in het gebied een vraag die leeft bij de bezoekers van het natuurgebied. Deze keer een vraag over nachtrust aan boswachter Marc.

“Zoals wij mensen in een huis wonen, zo wonen planten en dieren in de natuur. Als je in de Maashorst wandelt, ben je te gast. Te gast in het huis van heel veel dieren. In de Maashorst leven zoogdieren zoals reeën, dassen en egels. In de verschillende poelen voelen kikkers en salamanders zich thuis. Ook hebben bijzondere vogels het naar hun zin: de grauwe klauwier, de raaf en de nachtzwaluw. Overdag zijn veel van deze dieren actief op zoek naar eten. Dat kost veel energie. En waar jij ’s avonds lekker op de bank wilt ploffen, zo hebben dieren behoefte aan een rustige leefomgeving.

Het grappige is dat wilde dieren wennen aan onze aanwezigheid. Als de zon opkomt, trekken ze zich terug in hun schuilplaatsen. Ze weten: de mensen komen het gebied in. Als jij overdag over het pad loopt, is dat prima. Dieren zijn hier aan gewend. Maar dieren weten ook waar mensen niet komen: buiten de paden. En ze weten dat als de zon ondergaat, het bos weer van hen is. Daarom vinden wij het zo belangrijk dat mensen zich aan de regels houden.

Dat doen wij als boswachters natuurlijk ook. Wij gaan alleen na zonsondergang een gebied in als daar een hele goede reden voor is. Voor het tellen van sommige dieren, zoals vleermuizen of nachtzwaluwen. Heel soms geven we excursies in het donker. Sterren kijken in het bos, of varen over het water. Dat doen we alleen als we de dieren niet verstoren. Want rust in de natuur vinden we heel belangrijk.”

Foto's gemaakt door Boswachter Wouter van den Dungen, Gemeente Oss.