boer spierings

jasper spierings

Een boerenbedrijf waar de melk recht van de koe komt, de kaas ambachtelijk wordt gemaakt en de Brandrode runderen het naastgelegen natuurgebied bestieren. Bij Boer Spierings draait het om eerlijk en puur. Wie de op het erf gelegen Landwinkel binnenstapt, proeft het meteen. Aan het roer staan Jasper en Afke Baukje Spierings.

De wekker gaat stipt om half zes. Jasper begint meteen met koeien melken en het verzorgen van de kalfjes. Daarna gaat hij met de kaas aan de slag. Jasper: ‘In de middag ben ik vaak in de stallen bezig, check ik of de koeien er goed bij lopen en leg ik afrasteringen in het weiland aan. Naast melkkoeien hebben we ook Brandrode runderen waarmee we de uiterwaarden van Natuurmonumenten beweiden. Een mooi voorbeeld van hoe een natuurorganisatie en veehouderij de handen ineen kunnen slaan voor een bijzondere win-win. Het prachtige vlees van dit rund verkopen we in onze Landwinkel.’ Een plek waar Jasper ook vaak te vinden is, trouwens. Het is dus niet alleen boeren wat Boer Spierings doet. Maar als het even kan, is Jasper toch het liefst met de kaas bezig.

boeren is een manier van leven

Jasper Spierings over van-MAN-schap

Gezond boerenverstand

‘Het bemesten van het land, het melken van de koeien, het kaas maken en het rijpen van de kaas. We hebben de hele keten in eigen hand’, vertelt Jasper. ‘Met iedere stap beïnvloeden we de smaak en kwaliteit van de kaas. De melk van onze koeien is natuurlijk de basis. Die moet dus van topkwaliteit zijn, want alles hangt met elkaar samen. Dat maakt onze kaas zo uniek. Van jong tot overjarig, we maken van alles. Mijn lievelingskaas? De graskaas die bijna klaar is. Hoewel de fenegriek ook favoriet is. En de Camembert die we een aantal jaar geleden gemaakt hebben ook erg goed gelukt is al zeg ik het zelf.’ Ja, de kaas is zeg maar echt Jaspers ding.

Vind het SCHAP

Kaasmakers

Hoe ze dat kaasmaken onder de knie hebben gekregen? Nou gewoon, met een flinke portie gezond boerenverstand. Maar de kennis komt vooral van Afke Baukje. ‘Afke Baukje is gespecialiseerd in melkzuurbacteriën. Er zijn maar weinig specialisten op dat gebied. Ze vliegt de hele wereld over om kaasmakers te helpen.’ Sinds vorige maand staan de koeien weer buiten. Volgens Jasper proef je dat meteen terug in de kaas. Die wordt namelijk zachter en romiger van smaak. ‘Dat komt omdat de koeien nu volop gras eten. Door het gras krijgt de melk zachtere vetten en komt de smaak eerder vrij. Hetzelfde geldt voor de kaas, die is namelijk eerder op smaak.’

Familie

De dag eindigt meestal rond half negen, maar ook dan liggen er altijd nog wel wat klusjes te wachten. ‘Je moet dit niet als werk zien. Boeren is een manier van leven. Je leeft tussen de dieren en hebt constant zorg voor die beesten, dat houdt nooit op. Maar ik zou niet anders willen. Ik zou niet eens weten wat.’ Dat hij boer zou worden, wist Jasper als kleine jongen al. ‘Het bedrijf zit al jaren in de familie. De vraag was dus niet óf ik het ging overnemen, maar wanneer. Naast de familiegeschiedenis betekent ook de plek veel voor me. Er gaat niks boven De Maashorst. De Maas, de zware kleigronden, de polder, de uitgestrekte zandvlakten. Het is heel divers. En met de mensen hier voelt het heel eigen.’

door het gras krijgt de melk zachtere vetten

Boer Spierings over zijn VAK-man-schap

Goed gevoel

Maar wat wil je als mensen uit de wijde omgeving dagelijks bij je over de vloer komen om boodschappen te doen? In de Landwinkel van Boer Spierings is het altijd druk. Jasper: ‘We hebben veel vaste klanten. Zelfs Amsterdammers komen bij ons hun vlees halen. We merken dat mensen de laatste jaren bewuster zijn gaan eten. Weten waar voedsel vandaan komt en welke invloed het heeft op de wereld zijn belangrijke speerpunten geworden. Onze producten eet je met een goed gevoel. Daar ben ik trots op. En precies de reden waarom we ook zo graag samenwerken met andere ondernemers uit het gebied. Naast onze eigen melk en kaas en ons eigen vlees verkopen we ook groente, fruit, brood en andere lokale producten. Je kunt bij ons praktisch alle boodschappen doen. Verser kan niet!’

Droomplan

De Landwinkel uitbreiden, een nieuwe slagerij inrichten, wat horeca erbij. Jasper en Afke Baukje hebben het familiebedrijf nog geen jaar geleden overgenomen, of de plannen voor de toekomst liggen al op de plank. ‘We hebben samen een droomplan geschreven. Als boer moet je ook met de tijd mee, vernieuwen en een beleving creëren. We willen mensen nog meer laten zien hoe het er op een boerderij aan toe gaat. Daarom zijn we vorig jaar ook met Bourgondival Van Streek gestart. Een gemoedelijk en oergezellig streekfestival bij ons in de ‘tuin’. Zaterdag 2 juni is de tweede editie. Dus ik zou zeggen: kom langs en geniet!’