de heische hoeve
alleskunners dennis hurkmans en ezra leeger
Een unieke beleving op het Brabantse platteland? Drie woorden: De Heische Hoeve. Deze streekproductenboerderij met een eigen whiskystokerij, een kersengaard, zelfgemaakte honing en mosterd en achtentwintig hotelkamers – prachtig gelegen aan de rand van De Maashorst – is dé plek voor een bedrijfsuitje of familiefeest. Eigenaren Dennis Hurkmans en Ezra Leeger vertellen over hun liefde voor het streekproduct.
Tijdens een ‘wat-gaan-we-dan-in-hemelsnaam-verbouwen?’-rondje op Google komt het stel er per toeval achter dat De Heische Hoeve midden in de kersenstreek ligt. Eén en één is twee: er komt een kersengaard. Klinkt romantisch (en dat is het ook), maar het is ook gewoon kei hard werken. Dennis: ‘Kersen telen is geen makkie. Je hebt te maken met plagen en ziekten, maar ook met weersinvloeden zoals nachtvorst in het voorjaar. Als de bloesem in de lente bevriest, heb je in de zomer geen kersen.’ Ezra vult aan: ‘En als je dan al een oogst hebt, moet je die ook nog zien te verkopen. Voorheen teelden we voor supermarkten, maar daar zijn we mee gestopt. De ‘laagste prijs garantie' heeft een enorme keerzijde voor telers. Je wilt immers toch een goede prijs voor een product waar je ziel en zaligheid in stopt.’
Whisky
En dus besloten Dennis en Ezra de kersen zelf te gaan verwerken. Dennis: ‘In Duitsland kochten we een distilleerketel en nu maken we heerlijke kirsch en kersenlikeur. Ook zijn we met andere producten gaan experimenten. Zo hebben we van de overgebleven mout van ons Maashorstbier een mooie whiskyspirit gemaakt. Een ongerijpte whisky, dus we mogen het officieel nog geen whisky noemen. Dat mag pas nadat de drank drie jaar en één dag op het vat heeft gelegen. We noemen het nu daarom voor de grap ‘whisknie.’ Ezra: ‘Alle ingrediënten komen van de boerderij. Samen met dorsclub de Stofvreters telen we ons gerst en we hebben onze eigen wijstwaterbron.’
Het eerste vat whisky mocht in oktober 2019 whisky heten.
Vind het SCHAP



“ het klinkt romantisch, maar het is keihard werken ”
Met 28 hotelkamers, een eigen kersengaard, whiskystokerij, honing en mosterd weten Dennis en Ezra wat VAK-man-schap inhoudt