de heische hoeve

alleskunners dennis hurkmans en ezra leeger

Een unieke beleving op het Brabantse platteland? Drie woorden: De Heische Hoeve. Deze streekproductenboerderij met een eigen whiskystokerij, een kersengaard, zelfgemaakte honing en mosterd en achtentwintig hotelkamers – prachtig gelegen aan de rand van De Maashorst – is dé plek voor een bedrijfsuitje of familiefeest. Eigenaren Dennis Hurkmans en Ezra Leeger vertellen over hun liefde voor het streekproduct. 

Tijdens een ‘wat-gaan-we-dan-in-hemelsnaam-verbouwen?’-rondje op Google komt het stel er per toeval achter dat De Heische Hoeve midden in de kersenstreek ligt. Eén en één is twee: er komt een kersengaard. Klinkt romantisch (en dat is het ook), maar het is ook gewoon kei hard werken. Dennis: ‘Kersen telen is geen makkie. Je hebt te maken met plagen en ziekten, maar ook met weersinvloeden zoals nachtvorst in het voorjaar. Als de bloesem in de lente bevriest, heb je in de zomer geen kersen.’ Ezra vult aan: ‘En als je dan al een oogst hebt, moet je die ook nog zien te verkopen. Voorheen teelden we voor supermarkten, maar daar zijn we mee gestopt. De ‘laagste prijs garantie' heeft een enorme keerzijde voor telers. Je wilt immers toch een goede prijs voor een product waar je ziel en zaligheid in stopt.’  

Whisky

En dus besloten Dennis en Ezra de kersen zelf te gaan verwerken. Dennis: ‘In Duitsland kochten we een distilleerketel en nu maken we heerlijke kirsch en kersenlikeur. Ook zijn we met andere producten gaan experimenten. Zo hebben we van de overgebleven mout van ons Maashorstbier een mooie whiskyspirit gemaakt. Een ongerijpte whisky, dus we mogen het officieel nog geen whisky noemen. Dat mag pas nadat de drank drie jaar en één dag op het vat heeft gelegen. We noemen het nu daarom voor de grap ‘whisknie’. Het eerste vat whisky mag in oktober 2019 whisky heten.’ Ezra: ‘Alle ingrediënten komen van de boerderij. Samen met dorsclub de Stofvreters telen we ons gerst en we hebben onze eigen wijstwaterbron.’ 

Vind het SCHAP

het klinkt romantisch, maar het is keihard werken

Met 28 hotelkamers, een eigen kersengaard, whiskystokerij, honing en mosterd weten Dennis en Ezra wat VAK-man-schap inhoudt

ambacht

Naast whisky zijn de twee ook met andere streekproducten bezig. Ezra: ‘We hebben een eigen mosterd, maken in samenwerking met Friandries verrukkelijke kersenbonbons en verkopen honing van onze eigen bijen.’ Dennis: ‘Het is ontzettend leuk om met al die mooie producten uit De Maashorst bezig te zijn en steeds weer nieuwe producten te ontwikkelen. Om die producten op de markt te brengen, werken we veel samen met ondernemers en partijen uit de regio. Denk aan Tokonoot, Op het Erf en de Muifel Brouwerij. Ook zijn we samen met IBN bezig met de ontwikkeling van een Maashorst maaltijdbox.’ Ezra: ‘Daarnaast willen we de whiskystokerij uitbreiden zodat mensen niet alleen kunnen proeven maar ook zien hoe de whisky gemaakt wordt. We willen nog meer het ambacht laten zien en mensen verrassen met al het moois dat De Maashorst te bieden heeft.’