de kreitsberg
wijnboeren kees en willeke van den broek
Als god in Brabant. Zo voelt Kees van den Broek zich als hij aan het eind van de dag over zijn wijngaard uitkijkt. Anderhalve hectare schoon aan de haak. Goed voor zo’n zevenduizend flessen Maashorstwijn per jaar. Volledig duurzaam geproduceerd. En dat proef je. ‘Als de mensen terugkomen, doe je iets goed.’
Nu denkt u: iemand die een wijngaard in Nederland aanlegt, moet verdomd goed weten wat hij doet. En dol zijn op wijn. Klopt. Voor Van den Broek gaat het allebei op. Jarenlang stond de geboren Zeelander aan het roer van zijn tuincentrum en hoveniersbedrijf. Aan groene vingers dus geen gebrek. In die tijd is de liefde voor de druiventeelt ontstaan. Kees: ‘Ik ben een aantal keer naar Frankrijk geweest om puur en alleen naar de teelt te kijken, zo fascinerend vond ik het. Toen mijn vrouw en ik in 2005 Bed & Breakfast en boerderijcamping De Kreitsberg openden, wist ik meteen wat er op het overige stuk land moest komen: een wijngaard. De enige in De Maashorst.’
“ ik wist meteen wat er op het overige stuk land moest komen: een wijngaard ”
Kees van den Broek over passie en vak-MAN-schap
Noordelijke rassen
Zijn enthousiasme blijkt aanstekelijk. Dochter Willeke duikt na haar studie met vader Kees in de wereld van wijn. ‘Eerst moesten we op zoek naar goede rassen. Dat was nog best een klus, want bijna alle Nederlandse druivenrassen zijn verdwenen’, vertelt Kees. ‘Dat komt onder andere door het wijnbouwverbod dat Napoleon ons in de achttiende eeuw oplegde. Gelukkig is de Nederlandse wijnbouw de laatste twintig jaar weer in opkomst. Vooral rassen uit Duitsland en Frankrijk zijn populair. Maar Willeke en ik wilden Noordelijke rassen en zo kwamen we uit bij de witte Johanniter en blauwe Regent druif. Perfect voor ons Nederlandse klimaat en de zandgrond die we hier in De Maashorst hebben.’
Duurzame teelt
Natuurlijk doken vader en dochter de theorieboeken in, maar het was de eerste twee jaar ook vooral uitproberen. Telen, experimenteren, oogsten, persen, rijpen, proeven. Kees: ‘Dat we toen meteen een Zilveren en Bronzen Medaille wonnen, was echt een verrassing. Een kroon op ons werk en een bevestiging dat we als jonge wijngaard meteen op het hoogste niveau meetelden.’ Voor vader en dochter geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Duurzaamheid is de standaard. En de ezels houden het gras kort. ‘Onze druivenstokken krijgen alle ruimte. Waar een andere wijnmaker tien trossen laat hangen, hangen er bij ons vijf. Dat betekent minder opbrengst, maar het komt de kwaliteit ten goede en dat is ons uitgangspunt. Willeke en ik willen kwalitatief goede wijn maken waar mensen voor terugkomen.’ Daar is naast een dosis liefde vooral goed weer voor nodig. Of zeg maar liever: standvastig weer. Kees: ‘Mensen denken vaak dat een druif veel zon nodig heeft om te rijpen, maar het tegendeel is waar. Het zit ’m vooral in de continuïteit. Als de temperatuur steady is, maken we superwijn. Een regenachtige herfst is funest, want van slechte druiven kun je geen goede wijn maken. Druiven hebben een volledig seizoen nodig. Als het pas laat gaat vriezen, is dat voor ons is dat top.’
Oogsten en rijpen
Kees: ‘Het hangt een beetje van het herfstweer af, maar meestal oogsten we in oktober. Daarna verwerken we de druiven bij Dassemus, een wijngaard in Chaam. Eerst worden ze geperst. Vervolgens gaat het druivensap in een tank en kan het vergisten beginnen. Tijdens dit proces worden de suikers omgezet in alcohol. De Regent rijpt daarna nog twee jaar in eikenhouten vaten gevolgd door een jaar rijpen op de fles. De Johanniter rijpt vijf tot zes maanden op een roestvrijstalen vat. Vorig jaar hebben we voor het eerst een mousserende wijn gemaakt. Een frisse wijn en met een fruitige afdronk. Mensen zijn razend enthousiast.’
Vind het SCHAP


