lekkerz van hier

verswinkelier roy derks

Het vakmanschap was bij Roy Derks niet met de paplepel ingegoten. Na jaren bedrijfsleider te zijn geweest in een supermarkt, begon er toch iets te knagen. Roy wilde voor zichzelf beginnen. Zeven jaar dromen verder, in juli 2018, opende hij de verswinkel ‘Lekkerz van Hier’. De winkel bleek al snel een daverend succes. De Maashorst was een échte vakman rijker.  

Werk aan de winkel 

Een eigen verswinkel is hard werken. Dat weet Roy als geen ander: ‘Elke ochtend begin ik met het inruimen van de groente- en fruitafdeling, waarna ik de voorraad in de koelcel aanvul. De verse vracht komt vervolgens binnen en ondergaat een kwaliteitscontrole. Ik controleer de versgroepen op datum en check de kwaliteit van de kaas.’ In alle vroegte druppelen de eerste klanten al binnen. Roy: ‘De vroege vogels staan iedere ochtend om 8.30 uur al in de winkel voor een lekker mandarijntje en een gezellig praatje.’ Ondanks het harde werken, maakt Roy ruim tijd voor al zijn klanten en zorgt hij ervoor dat ze de winkel met een glimlach verlaten. ‘Tussendoor verwerk ik vrachten die gedurende de dag binnenkomen, dat geeft veel afwisseling,’ vervolgt Roy. ‘Aan het einde van de dag, sluit ik de koelingen, plaats ik de groenten terug in de cel en ten slotte gaat de lamp weer uit voor deze dag.’  

Assortiment uit de streek

Bezoekers rijden voor de producten graag een blokje om. Roy: ‘Er zijn mensen die speciaal voor de kaas van Boer Spierings naar mijn winkel komen, anderen komen naar de winkel voor mijn fruit en groenten. Waar mogelijk haal ik alles uit de eigen streek. Daarnaast is mijn assortiment onderscheidend in De Maashorst. Zo verkoop ik zuivel in een ouderwetse glazen fles, dat vind je elders niet meer.

De producten zijn zowel bijzonder als van goede kwaliteit. Het meest in trek zijn toch wel de toetjes en het zuivel.’ Deze zijn dan ook om je vingers bij af te likken. Niet gek dus dat deze producten zo befaamd zijn in Schaijk en omstreken.

Vind het SCHAP

Verbonden met De Maashorst 

Al heeft Roy niet zijn hele leven in De Maashorst gewoond, toch voelt hij zich verbonden met het oergebied. Roy: ‘Mijn achtergrond ligt in Groesbeek, maar ik woon al heel lang in deze regio. De Maashorst is een prachtig gebied met veel natuurschoon. Veel mensen weten helaas niet wat hier allemaal gekweekt en geteeld wordt. Dat vind ik doodzonde.’ 

Gelukkig probeert onder andere Roy daar verandering in te brengen: ‘Mijn doel is om meer mensen bewust te maken van het grote aanbod in De Maashorst. In de hoop dat steeds meer inwoners overgaan op voeding van eigen bodem.’  

De verswinkelier heeft niet de ambitie om meerdere zaken te openen. ‘Ik vind het belangrijk dat ik als ondernemer het gezicht van de winkel ben,’ vertelt hij. ‘’Met meerdere zaken onder mijn hoede, zou dat natuurlijk niet meer mogelijk zijn,’ zo concludeert hij. Eigenlijk is het voor Roy heel simpel: ‘Als ik er goed van kan leven, ben ik meer dan tevreden.’ 


Waardering voor je werk  

De afgelopen maanden is er veel op de vakman afgekomen. De geluiden van de bezoekers zijn ontzettend positief, de complimenten overweldigend. Roy: ‘Ik krijg allereerst veel goeds te horen over de uitstraling van de winkel. Deze eer deel ik natuurlijk met de mensen die me keihard hebben geholpen met de verbouwing. Daarnaast beschouw ik het ook als een groot compliment dat mensen bereid zijn naar mijn winkel te komen. Dat klinkt misschien cliché, maar ik vind het bijzonder. Waar ik het allemaal voor doe? Klanten die tevreden en blij de winkel in- en uitstappen.’ 

waar ik het allemaal voor doe? klanten die tevreden de winkel in- en uitstappen

Roy Derks over de waardering die hij krijgt voor zijn vak-MAN-schap

Het vakmanschap 

Roy: ‘Voor mij is een vakman iemand die elke dag met passie, plezier en bedrevenheid zijn werk uitvoert. Ook vind ik het belangrijk dat iemand open is over zijn wijze van handelen. Hiermee laat je zien dat je producten op een eerlijke en sociaalbewuste manier verkrijgt.’ Reken maar dat al deze factoren bij Roy terug te vinden zijn. Het is niet voor niets dat hij is verkozen als beste startende ondernemer van het kwartaal door Rabobank.  

‘Ik begon Lekkerz van Hier omdat ik het erg leuk vind om met verse spullen te werken,’ vertelt Roy. ‘Altijd probeer ik ervoor te zorgen dat ik het juiste aanbod in de juiste periode in de winkel heb.’ Dat is nog een hele taak op zich. Toch krijgt Roy het voor elkaar. Naast het hoofdassortiment, biedt hij zelfs extra diensten aan. Op zijn website kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een maaltijdservice. Heel fijn als je geen tijd hebt maar wel een lekkere en gezonde maaltijd wilt eten. Ook kun je bij de winkel terecht voor originele cadeaupakketten gevuld met allerlei lekkers uit de regio. 

In De Maashorst barst het van het vakmanschap. ‘Wie ik een echte vakman vind? Jasper Spierings, ongetwijfeld,’ zegt Roy. ‘Het is bijzonder om te zien hoe die man met zijn vak bezig is. Dag in, dag uit. Altijd als ik kaas kom ophalen, is hij aan het werk. Het bemesten van het land, het melken van de koeien, het maken en rijpen van de kaas, noem maar op. En ondanks dat, is hij heel behulpzaam en komt hij altijd met goede adviezen.’