lekkerz van hier
verswinkelier roy derks
Het vakmanschap was bij Roy Derks niet met de paplepel ingegoten. Na jaren bedrijfsleider te zijn geweest in een supermarkt, begon er toch iets te knagen. Roy wilde voor zichzelf beginnen. Zeven jaar dromen verder, in juli 2018, opende hij de verswinkel ‘Lekkerz van Hier’. De winkel bleek al snel een daverend succes. De Maashorst was een échte vakman rijker.
Werk aan de winkel
Een eigen verswinkel is hard werken. Dat weet Roy als geen ander: ‘Elke ochtend begin ik met het inruimen van de groente- en fruitafdeling, waarna ik de voorraad in de koelcel aanvul. De verse vracht komt vervolgens binnen en ondergaat een kwaliteitscontrole. Ik controleer de versgroepen op datum en check de kwaliteit van de kaas.’ In alle vroegte druppelen de eerste klanten al binnen. Roy: ‘De vroege vogels staan iedere ochtend om 8.30 uur al in de winkel voor een lekker mandarijntje en een gezellig praatje.’ Ondanks het harde werken, maakt Roy ruim tijd voor al zijn klanten en zorgt hij ervoor dat ze de winkel met een glimlach verlaten. ‘Tussendoor verwerk ik vrachten die gedurende de dag binnenkomen, dat geeft veel afwisseling,’ vervolgt Roy. ‘Aan het einde van de dag, sluit ik de koelingen, plaats ik de groenten terug in de cel en ten slotte gaat de lamp weer uit voor deze dag.’
Assortiment uit de streek
Bezoekers rijden voor de producten graag een blokje om. Roy: ‘Er zijn mensen die speciaal voor de kaas van Boer Spierings naar mijn winkel komen, anderen komen naar de winkel voor mijn fruit en groenten. Waar mogelijk haal ik alles uit de eigen streek. Daarnaast is mijn assortiment onderscheidend in De Maashorst. Zo verkoop ik zuivel in een ouderwetse glazen fles, dat vind je elders niet meer.
De producten zijn zowel bijzonder als van goede kwaliteit. Het meest in trek zijn toch wel de toetjes en het zuivel.’ Deze zijn dan ook om je vingers bij af te likken. Niet gek dus dat deze producten zo befaamd zijn in Schaijk en omstreken.
Vind het SCHAP



Verbonden met De Maashorst
Al heeft Roy niet zijn hele leven in De Maashorst gewoond, toch voelt hij zich verbonden met het oergebied. Roy: ‘Mijn achtergrond ligt in Groesbeek, maar ik woon al heel lang in deze regio. De Maashorst is een prachtig gebied met veel natuurschoon. Veel mensen weten helaas niet wat hier allemaal gekweekt en geteeld wordt. Dat vind ik doodzonde.’
Gelukkig probeert onder andere Roy daar verandering in te brengen: ‘Mijn doel is om meer mensen bewust te maken van het grote aanbod in De Maashorst. In de hoop dat steeds meer inwoners overgaan op voeding van eigen bodem.’
De verswinkelier heeft niet de ambitie om meerdere zaken te openen. ‘Ik vind het belangrijk dat ik als ondernemer het gezicht van de winkel ben,’ vertelt hij. ‘’Met meerdere zaken onder mijn hoede, zou dat natuurlijk niet meer mogelijk zijn,’ zo concludeert hij. Eigenlijk is het voor Roy heel simpel: ‘Als ik er goed van kan leven, ben ik meer dan tevreden.’
Waardering voor je werk
De afgelopen maanden is er veel op de vakman afgekomen. De geluiden van de bezoekers zijn ontzettend positief, de complimenten overweldigend. Roy: ‘Ik krijg allereerst veel goeds te horen over de uitstraling van de winkel. Deze eer deel ik natuurlijk met de mensen die me keihard hebben geholpen met de verbouwing. Daarnaast beschouw ik het ook als een groot compliment dat mensen bereid zijn naar mijn winkel te komen. Dat klinkt misschien cliché, maar ik vind het bijzonder. Waar ik het allemaal voor doe? Klanten die tevreden en blij de winkel in- en uitstappen.’
“ waar ik het allemaal voor doe? klanten die tevreden de winkel in- en uitstappen ”
Roy Derks over de waardering die hij krijgt voor zijn vak-MAN-schap