wilskracht
bierbrouwers wil & wil
Vrienden voor het leven en brouwen voor het leven. Dat leek hobbybrouwers Wil van Haren en Wil Princen wel wat. Als ze horen dat het bijgebouw van de molen in Ravenstein leegstaat, bundelen ze hun krachten. Wilskracht, noem je dat. Nog geen jaar later wordt hun tripel Bastion verkozen tot Brabants Lekkerste Bier.
‘We zijn vanuit onze passie voor bier gestart, niet vanuit commercieel oogpunt of met het idee veel geld te verdienen. Ook wilden we iets lokaals doen, een mooi streekproduct op de markt brengen waar heel de Maashorst van kan genieten’, vertelt Van Haren. Princen vult aan: ‘We kiezen er daarom bewust voor om regionaal te blijven. Met een enkele uitschieter naar Breda en Tilburg. Die kleine en lokale productie houdt ons bier exclusief en onderscheidt ons van andere Nederlandse bierbrouwerijen. Wij hebben geen landelijke of internationale ambities. De Maashorst veroveren is bijzonder genoeg.’
“ we willen iets terugdoen voor de regio ”
Wil & Wil over de sociale kant van vak-MAN-schap
Vestingwerken
En dat doen ze. De zeven speciaalbieren van Stadsbrouwerij Wilskracht – waaronder een tripel, dubbel, weizen en een goudblond bier – vinden gretig aftrek. Over de namen voor het bier bestond weinig twijfel. Van Haren: ‘De brouwerij, of beter gezegd de molen, staat op een oud vestingwerk. Het leek ons wel mooi om daar een verwijzing naar te maken. Zo ontstonden Bastion, Bolwerck 8 en Bolwerck 10. De cijfers hebben met de zwaarte van het bier te maken en zijn gebaseerd op de manier waarop de Belgen hun bier labelen. Die stijl spreekt ons aan. Wij brouwen namelijk ook klassiek bier met eerlijke ingrediënten en een rijke, volle smaak.’ Princen: ‘De Blonde Kolonel is vernoemd naar Kolonel Wils, de beroemdste kolonel van Ravenstein.’ Lacht. ‘En waarschijnlijke ook de enige.’
Vind het SCHAP



Eigen signatuur
Van Haren: ‘Het mooie aan bier brouwen is dat je met relatief basale ingrediënten veel verschillende smaken kunt creëren. Bier heeft wat dat betreft een breder smakenpalet dan wijn. Door te experimenteren met kruiden en gist ontwikkel je een heleboel smaken. Dat is precies wat wij met onze bieren proberen te doen. Een eigen signatuur neerzetten. Niet te extreem, maar zeker ook niet saai. Toen we met onze Bastion de prijs voor Brabants Lekkerste Bier wonnen, zei de jury: “Jullie bier is vol en mooi rond. Perfect in balans”. Het mooiste compliment dat je als brouwer kunt krijgen als je het mij vraagt.’
Toch is het niet alleen de smaak die het bier zo bijzonder maakt. ‘We willen een lekker biertje schenken, maar mensen ook laten zien hoe we het maken’, zegt Princen. ‘Vanuit het proeflokaal kun je zo de brouwerij in kijken. Alles is van glas. Kinderen staan vaak plat met hun neus tegen het raam gedrukt. Lekker buiten op het terras zitten mag natuurlijk ook. Wij zijn heel open. Als mens, maar ook als brouwers. Alleen onze recepten blijven geheim.’
Goud waard
Dat de heren graag samenwerken met andere ondernemers uit De Maashorst, wordt met een eerste blik op de menukaart meteen duidelijk. De honing in het Vlierbier komt van Imkerij Ecopoll en de kaas en worst is van Boer Spierings. Princen: ‘Die samenwerkingen zijn goud waard. Ze zorgen voor een ons-kent-ons-gevoel. Dat is de kracht van De Maashorst, denk ik. En de reden dat steeds meer mensen hun weg naar dit mooie gebied weten te vinden.’ Naast lokale samenwerkingen is ook duurzaamheid een belangrijk thema voor de brouwers. Van Haren: ‘Grondstoffen halen we bij bedrijven uit de buurt en lokale hobbyboeren zijn blij met ons bierbostel. Voor ons is dat een restproduct, maar voor de dieren van een hobbyboer is het vezel- en eiwitrijk voer voor de winter. Een mooie win-win.’
“ ik hoop dat we dit nog lang samen doen ”
Wil van Haren over het plezier van het VAK-man-schap