een botanisch feest op de wijstgronden
De eerste zonnenstralen schijnen door de bomen, vlinders fladderen in de rondte en prachtige bloemen komen tevoorschijn. Kortom: de natuur ontluikt. Ook bij de wijstgronden in De Maashorst! Boswachter Janneke vertelt jou welke flora en fauna je in de lente bij de wijstgronden kunt spotten.
De (buiten)gewone dotterbloem
De gewone dotterbloem is heel kenmerkend voor de Wijstgronden. De plant gedijt goed op de kalkrijke, drassige bodems van dit gebied. Daarom noemen we deze soort ook wel een kwelindicator. De gewone dotterbloem is verre familie van de boterbloem, dat kun je ook wel aan zijn uiterlijk zien.

Niet te missen: het oranjetipje
Het oranjetipje valt op door een oranje vlek aan de punt van de voorvleugel. Je vindt de vlinder met name in de bloemrijke graslanden en zonnige bosranden. Je kunt hem het gemakkelijkste vinden in april. Dan ontwaken de kleurrijke mannetjes tezamen met de pinksterbloemen.

Heb jij hem al geproefd? De bittere veldkers
De bittere veldkers is eetbaar, maar wordt vaak te bitter gevonden. Bitter in de mond maakt het hart gezond. Deze bloem groeit op plekken met een goede waterkwaliteit en op plaatsen waar kwelwater uittreedt. De bittere veldkers is dus een indicator voor schoon water en goede milieuomstandigheden. Op de Wijstgronden vind je deze onder meer nabij oude knotwilgen in de bosrand.

Een vroegbloeier: de bosanemoon
De bosanemonen bloeien vroeg in het voorjaar en zijn winterhard. Ze groeien in groepjes bij elkaar waardoor het soms lijkt of er sneeuw ligt. De bosanemoon op haar natuurlijke groeiplaats is een indicator voor oud bos. Door zijn vroege bloei profiteert de bloem van het licht dat door de kale bomen de grond kan bereiken. Als het bladerdak volledig sluit, heeft hij zijn groeiseizoen er weer opzitten.

Holpijp, erelid van de paardenstaartenfamilie
De holpijp is een gemakkelijk te herkennen moerasplant uit de paardenstaartenfamilie. De vorm van deze plant is erg bijzonder met de rechtopstaande, gladde stengels die vrijwel ongeribd zijn. De holpijp heeft zijn naam te danken aan de holle buis die je ziet als je de plant doormidden snijdt.

Flora en fauna spotten? Tips van Janneke!
Volg de Berg en Breukroute om de planten en vlinders uit deze blog zelf te spotten. Trek wel waterdichte schoenen of laarzen aan, want de Wijstgronden kunnen behoorlijk nat zijn. Draag daarnaast kleding die vies mag worden; de kans op vlekken bij het wandelen is aanwezig. Kies ten slotte een zonnige dag uit, dan openen de bloemen zich én heb je meer kans om dagvlinders te spotten.
Wandel de Berg en Breukroute