best bijzonder, 't brongebied van de venloop
Natuur is overal, maar als je echte parels wil vinden, moet je soms goed zoeken. Het brongebied van de Venloop is zo'n natuurpareltje. Salamanders, kikkers, je vindt ze allemaal in het groen langs het water. Trek stevige schoenen aan, want met deze tip van boswachter Marc ben jij nog lang niet uitgewandeld.
Bijzonder gebied, bijzonder beheer
Het kleinschalige landschap rond de Venloop is eeuwenoud en door mensenhanden ontstaan.
Staatsbosbeheer wil dit kleinschalige cultuur landschap graag behouden en het beekdal wordt dan ook met de grootste zorg beheerd.
De natte schraallanden rond de Venloop worden jaarlijks één keer gemaaid om er voor te zorgen dat de hooilanden niet met boomopslag dicht groeien.




“ in de volksmond wordt de venloop ook wel de kraaijenloop genoemd. ”
Marc Poulussen - Natuur- en kuddebeheerder in De Maashorst
flora en fauna in het beekdal - Van kikker en salamander tot hommel en parasiet, je vindt ze in het beekdal van de Venloop.
-
Heikikker
In het vroege voorjaar trekt de heikikker als één van de eerste amfibieën naar de voortplantingswateren. Hoe blauwer de mannetjes heikikker is, hoe meer vrouwtjes hij kan imponeren. Kun jij de verleiding weerstaan?
-
Alpenwatersalamander
Deze giftige salamander heeft prachtige kleurschakeringen en een oranje buik. Hij is in allerlei typen water te vinden, waaronder de poelen en kwelplekken rond de Venloop. Wist je dat de salamander in april het meest actief is?
-
Akkerhommel
De wilgen (wilgenkatjes) rond de hooilandjes van de Venloop leveren in april de eerste stuifmeel voor het eerste legsel van de akkerhommel. De koningin is in de zomer bevrucht en overleeft als enige de winter. Kom jij ook genieten van de zon?
-
Grote ratelaar
Deze inwoner is kenmerkend voor het beekdal van de Venloop. De half-parasiet trekt voedingsstoffen uit de wortels van grassen. Je herkent 'm aan de tweelippige gele bloemen met donker paarsblauwe, soms witte, tanden aan de bovenlip.